Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2017 21:22 - Варненските морски бани
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1842 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 18.12.2017 14:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В 1921 Варна официално е обявена за първия български морски курорт. След Освобождението през 1890 и 1896 били изградени временни постройки за морски бани. Новият статут на Варна обаче наложил изграждането на солидни морски бани. Строителството им било възложено на известната чешка фирма Пител Браузеветер. Основният камък бил положен на 7 май 1925, а на 12 юли 1926 станало тържественото им откриване, на което присъствали над 20000 души. Това били Централните морски бани, които били построени във формата на буквата Ш на площ от 2000 m2. Масивната постройка била на 2 етажа и разполагала с 1000 кабинки първа и втора класа. Архитектурно тя е решена в стил късен сецесион. В централния корпус имало още малък басейн и 66 вани за топла вода. Заедно с това в средата на постройката бил построен и дълъг железобетонен мост, който имал четириетажна кула за скокове във вода. Този мост просъществувал до 1973. Отначало мостът служил и като граница между мъжкия и дамския плаж, която се пазела от униформен полицай. Чак в 1932 плажът става смесен по настояване на чуждите туристи. През 1929 били построени и Северните морски бани с известната пързалка ручбан. Откриването на новите морски бани дава силен тласък на туризма във Варна и още през 1926 тя е посетена от над 30000 българи и чужденци, които били около 20% от всички летовници. Доста скоро летовището станало доходоносна част от общинската икономика на Варна. Така с морските си бани Варна за кратко време се превръща в морска столица на България.

Моите спомени са свързани с летните ваканции през ученическите ми години. Всеки слънчев ден децата от цялата махала се спускахме направо по Братя Миладинови към плажа. Нашето място беше на Северния плаж вдясно от ручбана. Близо до сградата се събираха картоиграчи на бридж и белот и затова наричахме този ъгъл на плажа Монте Карло. Съблекалните тогава не се поддържаха много добре, но все пак още изпълняваха функциите си. За плажа се плащаше и доколкото си спомням, билетчето беше 15 стотинки. Чадъри имаше малко, но ние не стояхме под тях. Повечето време бяхме във водата и всяко лято почернявахме като циганчета. Баните и плажът са част от моето детство.

След 1989 сградата на морските бани престана да изпълнява функциите си и беше напълно занемарена, а след това части от нея бяха дадени под наем на различни фирми, които откриха там най-различни заведения – ресторанти и дискотеки, които бяха много посещавани. Помня, че навремето на ІІ етаж на централната тераса също имаше ресторант.

Сградата на морските бани не е архитектурен паметник, но попада в зоната на историческото ядро на Морската година, поради което всяка промяна изисква съгласуване с Министерство на културата. През 2016 беше извършен частичен ремонт. Морските бани придобиха по-свеж вид. Планирано е в рамките на 3 години да се инвестират между 7 и 9 милиона лева в укрепване, реставрация и възстановяване на фасадата на Северните и Централните морски бани.

image

image

image

image

image

image

image



Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Поздравления, laval. Показваш ...
13.12.2017 06:18
Поздравления, laval. Показваш настоящето и проектите във Варна. Градът си е хубав и има план за подобряване. Единствено движението е голямо, но няма как, всяко семейство има кола, че и по две.
цитирай
2. laval - Благодаря!
13.12.2017 09:07
Старая се, колкото мога ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4133889
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22120